Få din hund godt igennem jul og nytår

Julen og nytåret nærmer sig med hastige skridt. Selvom den fede julemad og de høje brag er et tilbagevendende højdepunkt, er det vigtigt, at du passer godt på din hund i denne tid.

Hjemmet dufter af gran. Stegen er i ovnen, julepynten er kommet på plads og det pyntede juletræ er tændt. Julen er minsandten en hyggelig tid. Men den kan også være farlig for vores hunde. Mens vi febrilsk løber rundt og pakker de sidste gaver ind, lægger vi ikke mærke til hunden.

Poterne fra julemaden
Mens vi sidder til bords og nyder julemaden, sidder hunden ved siden af med store øjne. Men det er vigtigt, at du ikke gør hunden en bjørnetjeneste og giver efter for tiggeriet. Det meste menneskemad er for salt og for fed for hunde, og kan føre til alvorlige mave-tarm-problemer. Du må heller ikke give godter til hunden i form af livsfarlige julesnacks som rosiner, nødder og chokolade.

Livsfarlige blomster
Julestjerner, juleroser, amaryllis og mistelten. Julens blomster er smukke. Men desværre kan vores pelsede venner have svært ved at holde sig fra dem. De dufter jo skønt og ser spændende ud. Men julens mest populære planter er yderst giftige for din hund. Hvis du ikke kan undvære dem i hjemmet, skal de sættes uden for hundens rækkevidde.

Træn nytårsangsten væk
Nytår er en sjov og hyggelig aften, men kan være stressende og angstprovokerende for hunden. Jo tidligere du starter med at træne din hund mod nytårsangst, jo større chance har du for at hjælpe den. Det er vigtigt, at du går langsomt frem og gradvist udsætter hunden for lyden af fyrværkeri. Den praktiske træning foregår sammen med beroligende og angstdæmpende medicin. Medicinen kan være receptpligtig eller håndkøbsmedicin. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du rådfører dig med din dyrlæge. Under træningen skal du være bevidst om din egen adfærd og ikke pylre om hunden. Ellers kan du ødelægge træningen, da hunden vil tro, at der er fare på færde.

Sådan træner du nytårsangsten væk
Både hunde og katte kan have nytårsangst. Begge kan få trænet nytårsangsten væk med denne metode:

  1. Du skal afspille autentiske lyde af fyrværkeri for dyret, på lav volumen.
  2. Efter noget tid skruer du lidt op, og går det godt, skruer du mere op for lyden og så videre.
  3. Når I har trænet indendørs, og det er gået godt, flytter I træningen udenfor på gåture og andre steder, hvor det kan ske, at I støder på fyrværkeri. Her skal I gennemgå den samme proces med lave autentiske lyde, som gradvist bliver skruet op.

Du kan finde autentiske fyrværkerilyde på YouTube ligesom denne.

Hvor skal jeg henvende mig, hvis uheldet er ude?
Mange dyrlæger holder fri i julen, så det er en god idé at have nummeret lige ved hånden til en klinik, der holder døgnåbent eller til vagttelefonen i dit område.