Sådan tager du ansvar for din hund

Hunde er sociale dyr. Det er vigtigt, at du som hundeejer ved, hvordan du tager ansvar for din hund. Når du skal opdrage og aktivere din hund, skal det foregå med positiv indlæring. 

 

På internatet ser vi mange hunde, som er under- eller overstimuleret, stresset og har adfærdsproblemer. Mange ejere er nok desværre ikke klar over, hvad en hund kræver, og hvad den har behov for. Vi ønsker at inspirere dig som er hundeejer til at tage ansvar for din hund.  

 

Forbered dig på at få hund

Hunde er sociale dyr, som kræver meget opmærksomhed. Har du tid og overskud til at passe den – også om 10-15 år? Du skal indstille dig på at lufte hunden 1,5-2 timer hver dag. Også når det regner, blæser og sner. Hvis du har mange sene arbejdsdage eller er glad for at rejse, er en hund måske ikke det rette for dig. Du skal have luft i økonomien til at kunne betale uforudsete dyrlægeregninger.

 

Opdrag din hund

Det er ikke indbygget i din hunds gener, at forstå hvad du siger, eller gøre som du forventer. Det er op til dig at lære hunden, hvordan du gerne vil have den til at opføre sig. Og det bør du allerede begynde på første dag din hund flytter ind. Vi opfordrer til at bruge positiv indlæring, som betyder at vi ønsker at forstærke den adfærd vi gerne vil se mere af, med ros, tydelighed og faste rammer, frem for magt og skældud. Positiv indlæring kræver kun få ting af dig som ejer: en god kontakt med din hund, et normalt stemmeleje samt sund fornuft. Og en stor bunke tålmodighed. Når din hund gør det, du beder den om, er det en god idé at bruge små godbidder til at forstærke din ros. 

 

Vaccinér, registrér og forsikrer din hund

Som hundeejer er det vigtigt at du årligt får vaccineret din hund, for at beskytte den bedst muligt mod sygdomme. Det er lovpligtigt, at din hund skal være mærket og registreret, inden den er otte uger gammel. Desuden skal din hund bære et halsbånd forsynet med et hundetegn med dit navn og din adresse. Det er også lovpligtigt at din hund har en ansvarsforsikring, hvis den gør skader på andre dyr, mennesker eller deres ting. Vi anbefaler også at din hund har en sygeforsikring, som giver dig økonomisk tryghed, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade.

 

Aktiver din hund – også mentalt

Alle hunde har et behov for at blive aktiveret - både fysisk, socialt og mentalt. Hunde bliver gladere af aktivering, men alt skal gøres med måde. Vi får mange hunde ind, som er under- eller overstimulerede og stresset. Det er vigtigt at supplere den fysiske aktivering med mental aktivering som problemløsning, næsearbejde og kropskontrol.