Bringer sorte katte ulykke?

Sort kat

Der findes mange myter og folketro. En af de mest velkendte er, at sorte katte bringer ulykke. Praktiseringen af myterne er ikke et problem i sig selv, men det skaber en uhensigtsmæssig forudindtagelse over for de sorte katte. 

En tung sort sky af skyld hænger i et vidst omfang over hovedet på de sorte katte. I det gamle Egypten blev katte af alle farver anset som hellige dyr og blev tilbedt som guder. Men med kristendommen kom også dæmoniseringen af katte. De kristne frygtede katten, som modsat andre dyr kunne se og jage i mørke. Med en sådan evne mente man, at katte stod i ledtog med hekse og djævle. Særlig slemt var de sorte katte, fordi farven sort forbindes med død og ulykke. 

Vi skal mange hundrede år tilbage i tiden, for at finde oprindelsen af myterne. Dengang døde mange mennesker, uden at man vidste hvorfor. Det var en tid, hvor man troede på hekse, djævle og andre overnaturlige væsener. Det er ikke så mærkeligt, at folk havde brug for lidt overtro og magi i hverdagen, der kunne beskytte dem mod ulykke, og i stedet bringe dem held. Man fandt derfor på en række ritualer, der kunne beskytte en mod det onde. 

Når en sort kat krydser vejen
De fleste af os har siden barnsben lært, at hvis en sort kat krydser vejen, bringer det ulykke med sig. Vi er dog også blevet lært, at man kan afværge ulykken ved enten at stoppe op og vente på, at en anden person krydser vejen før os, ved at spytte bagud over venstre skulder eller ved at spytte tre gange på det sted, hvor katten krydsede vejen. 

Katten af tønden
Vi kender formodentligt alle til, at man ’slår katten af tønden’ til fastelavn. Hvis ikke du selv har gjort det som barn, har du sikkert overværet dine børn bruge alle kræfterne på at slå hul på tønden, for at komme ind til slikket. I Danmark har vi ’slået katten af tønden’ siden 1500-tallet. Og indtil slutningen af 1700-tallet var det endda tilladt at putte levende katte i fastelavnstønderne. Det har muligvis været et forsøg på at fordrive det onde, som man mente sorte katte var, fra egnen.

Ordsprog og vendinger
Hvis vi vender os mod det danske sprog, kan vi også se, hvordan vi i ordsprog og vendinger bruger katten som fanden selv. Det gør vi, når vi siger ”kattens”, ”av for katten” og ”fy for katten”, når vi gerne vil bande blidt uden at bruge slemme ord som ”djævlen”, ”fandens” og ”satan”. Man skal heller ikke "købe katten i sækken", for så er man blevet snydt.

Påvirker det os stadig?
Der er mange folketro og myter, som stadig påvirker os den dag i dag. Der er formentligt mange mennesker i Danmark, der stadig praktiserer de mere uskyldige af slagsen. I sig selv er praktiseringen af myterne ikke et problem, men det fordrer til folketroen om, at sorte katte bringer ulykke med sig, og det skaber en uhensigtsmæssig forudindtagelse over for de sorte katte. 

 

Støt os