Sådan tager du ansvar for din kat

Hvert år kommer tusindvis af katte i overskud. De heldige bliver afleveret på landets internater, mens de uheldige bliver efterladt i vejkanten eller skoven. Med Kattens Uge 39 sætter vi fokus på, hvordan du tager ansvar for din kat.

 

I anledningen af Kattens Uge 39, har Den Danske Dyrlægeforening sammenfattet katteejerens 9 bud til, hvordan man tager ansvar for sin kat. Dyrlæger oplever en stigning af indleverede katte, som mangler en ejer, samt katte, der er tilskadekomne og har brug for hjælp - men som ingen vil kendes ved. De katte, vi får ind på internatet er ofte killinger, fundet af tilfældige forbipasserende eller indleveret af deres ejere, som ikke ønsker dem.

 

Forbered dig på at få en kat

Der er mange ting at tage stilling til, før du vælger at få en kat. Du skal overveje om du har tiden til at tage dig godt af den, om du har råd til foder, kattegrus, neutralisation, mærkning, vaccinationer og uforudsete dyrlægeregninger. Du skal også huske på, at en kat kan blive 20 år gammel, kan du tage ansvar for den så længe?

 

Få din kat neutraliseret

Katte er gode til at få killinger. Faktisk kan en hunkat blive drægtig fra hun er bare fire måneder gammel. Desværre findes der allerede formentligt over en halv million katte i Danmark, der ikke har et hjem. Og hver sommer oversvømmes internaterne af uønskede killinger. Der er mange fordele ved at have sin kat neutraliseret. Den holder sig tættere på hjemmet, hankatten strinter mindre og urinen har ikke så stærk en lugt og hunkatten kommer ikke i løbetid med deraf følgende adfærdsændringer.

 

Få din kat mærket og registreret

Det er endnu ikke lovpligtigt at få sin kat id-mærket og registreret, som det ellers er for hunde. Men det er en rigtig god idé at få gjort. Der er mange fordele ved at have sin kat mærket og registreret. Den bliver ikke forvekslet med en ejerløs kat og bragt til et internat, og den kan komme hjem til dig igen, hvis den bliver væk fra dig. Mange tænker, at det ikke er nødvendigt at mærke og registrere en indekat. Men den har faktisk endnu mere brug for det. Hvis den smutter ud ved en fejl, så har den ingen chance for at finde hjem igen, fordi den ikke har set området før og ikke har afmærket området med sin duft. 

 

Tag dig af din kats fysiske og adfærdsmæssige sundhed

Du skal vælge en dyrlæge, som du stoler på, til at være din faste samarbejdspartner om din kats velvære. Det er en god idé at have en sygeforsikring til din kat, der kan dække uforudsete udgifter til dyrlægehjælp, hvis uheldet er ude. For at du kan tage dig af din kats adfærdsmæssige sundhed, skal du vide noget om dens adfærd og adfærdsmæssige behov. Du kan gå på biblioteket, finde gode og videnskabeligt baserede sider om katteadfærd på nettet, eller spørge din dyrlæge. Hvis du oplever adfærdsændringer hos din kat, kan det være en god idé at tage den til dyrlægen, da kattens adfærd og fysiske helbred hænger tæt sammen. En kat der tisser uden for kattebakken, kan have blærebetændelse. En kat, der bliver aggressiv, kan have smerter, og en kat, der bliver usædvanligt aktiv, kan have en stofskiftesygdom. Forebyggelse er altid bedre og nemmere end behandling. Tøv ikke med at søge hjælp.

 

Forbered dig på feriepasning af din kat

Mange tænker, at katten sagtens kan klare sig selv i længere tid, hvis man bare stiller en masse foder og vand frem til den. Men der skal selvfølgelig være nogen, der holder øje med, at din kat har det godt og ikke er kommet til skade eller er blevet syg, mens du er væk. Mange katte har også et behov for social kontakt, som de bør have dækket, mens ejeren er væk. Katte er meget tilknyttede til deres territorier og bliver derfor passet i eget hjem. Men i nogle tilfælde er pasning i eget hjem ikke muligt. Her skal du i stedet vælge en god kattepension. Det er en god idé at besøge den, før din kat skal være der, og spørge om de ting, der er vigtige for dig og din kat.

 

Sig pænt farvel til din kat

Der kan komme et tidspunkt, hvor du ikke længere kan have din kat. Du kan få allergi, blive syg, være nødt til at skifte bolig og kan måske ikke finde et sted, hvor man må have katte. Fejlagtigt er der mange der tror, at katten klare sig selv, hvis man lukker den ud i en skov. Men det kan den ikke. Katte i Danmark er ikke vilde dyr, men husdyr, som har været vant til at få menneskers hjælp. Det er derfor en rigtig god idé at være på forkant og tænker over, hvad du vil gøre, hvis du en dag ikke kan have katten mere. Der findes ikke én løsning, som er bedst for alle katte. En ung kat, som er vant til andre dyr og mange mennesker, vil måske have det godt med at komme ud i en anden familie – mens en gammel kat med helbredsproblemer, måske ikke vil trives i et nyt hjem. Hvis du er i tvivl om, hvad der vil være den bedste løsning for din kat, kan du få råd og vejledning på en dyreklinik eller dyreinternat.

 

Vil du vide mere?

Vi ønsker at dele viden om, og inspirere til, hvordan man bliver en ansvarlig katteejer. Hvis du vil læse hele e-bogen om katteejerens 9 bud til hvordan du tager ansvar for din kat, kan du gøre det lige her: Katteejernes 9 bud e-bog