Har katte ni liv?

Myten om at en kat har ni liv har gennem flere hundrede år skabt unødvendig pinsel og lidelse for katte verden over. 

 

Siden tidernes morgen har vi fået fortalt, at katte har ni liv. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at det blot er en myte. Men hvor myten stammer fra, er usikkert. Myten stammer formodentligt fra kattens evne til at overleve fald fra store højder, og delvis fra gamle ordsprog.

 

Kattens evne til at overleve

Der er flere grunde til, at katte oftest overlever fald, som er dødelige for mennesker. Den første grund er, at store dyr falder tungere end små. Den anden grund er, at katte har et fantastisk ligevægtsapparat, som betyder, at de meget hurtigt kan vende sig med alle fire ben nedad. Katte er også eksperter i at skjule, at de har ondt og kan overleve under barske forhold.

 

Myten findes i historien

Myten om at en kat har ni liv, kan også findes i gamle ordsprog. Der findes et gammelt ordsprog, som udtrykker myten om kattens ni liv. 

 

”A cat has nine lives. For three he plays, for three he strays, and for the last three he stays.”

 

Ordsproget skal dog ikke forstås bogstaveligt talt, men nærmere som tre faser i kattens liv. Som killinger og ungkatte er de legesyge, som voksne opholder de sig udenfor og som gamle holder de sig hjemme hos ejeren. 

 

William Shakespeare referer ligeledes til myten om kattens ni liv i den kendte fortælling om Romeo og Julie.


”Tybalt: Hvad vil I mig?”
”Mercutio: Gode hr. Kattekonge, udbede mig det ene af Jeres ni liv”

 

Og hvis vi tager et smut til det gamle Egypten blev katte anset som hellige dyr, der blev tilbedt som guder. De gamle egyptere troede, at katte var guddommelige væsener med overnaturlige kræfter. Det menes også, at den egyptiske solgud Atum-Ra havde form af en kat ved sit besøg i underverdenen. Historien fortæller, at Atum-Ra fødte otte andre guder og således repræsenterede ni liv i ét.

 

Hvorfor lige ni?

Der findes ikke et endegyldigt svar på, hvorfor det lige er ni liv, myten tilskriver, at en kat har. Men hvis vi vender blikket væk fra Egypten, er der nogen der mener, at tallet ni kan stamme fra Kina, hvor det symboliserer held eller lykke.

 

Det er dog heller ikke i alle lande, at myten omhandler ni liv. Myten eksisterer i mange kulturer rundt om i verden. I nogle spansktalende regioner mener man, at katte har syv liv, mens tyrkiske og arabiske legender hævder, at katte har seks liv.

 

Eksisterer myten stadig?

Der er sandsynligvis stadig mennesker der tror, at en kat har ni liv. At de ikke føler smerte, og at de kan klare sig selv. Det er en fejlagtig antagelse, som har skabt, og stadig skaber, unødvendig lidelse for mange katte på verdensplan. Det er vigtigt at skelne mellem myter og virkelighed. Katte har ikke ni liv. De har ét. Præcis som os mennesker. Så lad os give dem det bedste liv vi kan.