Bonding af kaniner

To kaniner
Efterhånden som vi ved mere og mere om kaniners adfærd, og hvad der for kaniner er god velfærd, skal vi også tilstræbe at give kaniner de optimale forhold, der giver dem et godt liv. 

Gennem oplysningsarbejde har vi de seneste to år arbejdet på at højne kaniners status og at få dem ud af burene. Og heldigvis kan vi mærke, at flere og flere holder deres kaniner frie. I den forbindelse er der stadigt flere, der ønsker at give deres kanin en ven, og det er en rigtig god idé.

En kaninven stimulerer naturlig adfærd
Giver man sin kanin en artsfælle som ven, har den én at hygge med og blive stimuleret af hele året. 

”Vi ser specielt, hvis man holder sin kanin udenfor, at vinteren kan være lang og hård. For vi kommer ikke så meget ud og snakker med vores kanin, når det regner, sner, eller det er koldt,” fortæller Dorthe Pedersen, smådyrsansvarlig på dyreinternatet. 

Selvom man som kaninejer gør rigtig meget for kaninen, kan det ikke erstatte værdien af at have en kaninven. Artsfællen stimulerer til naturlig adfærd, hvilket er meget vigtigt for en kanins velfærd.

”For kaniner er det naturligt, at den ene bestemmer, og den anden underkaster sig. Det er bare vigtigt for dem at vide, hvor de står i hierarkiet. Derfor anbefaler vi, at kaniner er neutraliserede, så de ikke har hormoner, der ræser rundt i kroppen og stimulerer territorial adfærd. Dermed har de også en mere rolig adfærd overfor mennesker,” forklarer Dorthe.

Når kaninen er neutraliseret, skal der gå mellem 6-8 uger, før den er fri for kønshormoner. Det er først efter dette tidspunkt, at man kan begynde at bonde kaniner. 

Bonding handler om kemi
Da kaniner naturligt vil have en, der bestemmer og en, der underkaster sig, er det vigtigt at finde et neutralt sted, hvor kaninerne kort kan møde hinanden. Stedet må ikke være kendt af de to kaniner, da en af dem ellers vil gøre krav på stedet. 

”Det vigtigste er, at der er god kemi. Og det må ikke være to kaniner, der begge vil bestemme. Det neutrale sted skal være ganske lille, så kaninerne ikke render rundt og hidser sig selv og hinanden op,” påpeger Dorthe. 

Bonding-processen
Hvis det første indledende møde går godt, og der er god kemi, kan man begynde den egentlige bonding. 

”Når den nye kanin kommer hjem, skal den have sin egen base. Det skal ikke være samme sted som den kanin, du har i forvejen. Lad den nye falde godt til i den nye bolig, så den er rolig og tryg, inden du begynder at bonde,” forklarer Dorthe. 

Gå roligt frem
Bondingen skal foregå i et roligt tempo, hvor begge kaniner kan følge med. Hører du fnysen eller er der uro, skal du skille dem ad. Processen kan genoptages dagen efter.

Det er umuligt at sige, hvor lang tid det processen tager. Det kan være alt fra fem minutter til timer. Start altid op roligt og gå aldrig for hurtigt frem, det kan nemlig ødelægge alt. Så hav tålmodighed. 

Bonding af kaniner – 10 hurtige

  1. Kaninerne skal være neutraliseret
  2. Kaninerne skal ikke begge være dominante
  3. Kaninerne skal have god kemi
  4. Indledende møde på et neutralt sted for begge kaniner
  5. Vær to om bonding og gerne én af jer, der har bondet før
  6. Bevar roen – kaniner kan mærke din nervøsitet
  7. Observér adfærden
  8. Vær klar til at gribe ind
  9. Gå ikke for hurtigt frem
  10. I tvivl – så bed om hjælp

Vigtige kaninsignaler
Nogle af de vigtige og tydelige signaler en kanin udviser, er ørernes holdning. Ørerne fortæller om kaninens sindsstemning, om den for eksempel er nysgerrig, nervøs eller afslappet (se illustration)
Illustration: Kaninhaandbogen.dk