Dyr giver os lykkefølelse

Dyr giver os mennesker noget helt særligt, og de kan hjælpe psykisk sårbare mennesker med at få stabilitet i livet.

 

I en travl hverdag fyldt med forpligtelser, vælger mange familier at have kæledyr. Men hvad er det, som kæledyret bidrager med? Det har Lisa Nielsen, som er nattevagt på dyreinternatet, undersøgt i sit speciale på psykologistudiet. Hun ser psykisk sårbare mennesker komme på internatet, som tydeligt har gavn af at være sammen med dyrene. Det virker for hende som om, at dyrene har en helende effekt på dem.

 

Hormoner danner bånd

Den tilknytning vi har til dyr, kan godt minde om den, vi har til mennesker. Det er hormonerne, der styrer tilknytningen. Hormonerne hjælper os med at danne bånd. Særligt oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet, har stor betydning for, hvordan vi danner bånd. 

 

”Når en mor ammer sit barn, er det oxytocin, som får mælken til at løbe fra brystet. Og når vi aer dyr eller leger med dem, udskiller vi også oxytocin. Det påvirker hele vores nervesystem,” forklarer Lisa.

 

Dopamin er ligeledes et vigtigt hormon i aktiveringen. Dopamin er med til at give os en lykkefølelse, når vi er i kontakt med dyr. 

 

”Dyr er hengivne, og vi kan være os selv sammen med dem. De dømmer ikke og forventer ikke noget af os, som vi ikke kan leve op til. Dyr giver os en tryghed, som vi ikke nødvendigvis kan finde andre steder. Dyr har ingen bagtanker og de er ligeglade med, om vi har dårlig ånde eller uglet hår,” forklarer Lisa.

 

Den stille sorg

Lisas speciale udspringer af hendes bacheloropgave ’den stille sorg’, hvor hun undersøgte, hvad det betyder for mennesker at miste et kæledyr. 

 

”Det er en stille sorg at miste et kæledyr. I vores samfund kan det være forbundet med tabu at snakke om den store smerte og sorg, det kan være at miste et kæledyr,” fortæller Lisa. 

 

Får man ikke håndteret eller har man ikke mulighed for at snakke om sorgen, kan den udvikle sig til en kompliceret sorg, som er svær at komme igennem.