Har du vaccineret din kanin?

Den uhelbredelige virussygdom kaninpest er typisk i udbrud om efteråret. Det er derfor vigtigt at huske at vaccinere din kanin for kaninpest årligt

Kaninpest er en yderst smitsom og dødelig virus, som ikke kan behandles. Den er typisk i udbrud om efteråret, og det er derfor vigtigt at tjekke op på, om din kanin er vaccineret. Kaninen kan vaccineres fra den er 5 uger gammel og er beskyttet efter 3 uger. Herefter skal den vaccineres årligt. Kanin gulsot er ligeledes en af de livstruende sygdomme, som i de senere år har været i udbrud i Danmark. Kanin gulsot findes i to variationer og kræver også vaccination.

Kaninpest overføres direkte ved kontakt mellem kaniner, eller indirekte med insekter, foder og udstyr. Smitte kan også overføres af mennesker, hvis man har snot eller afføring fra en smittet kanin på tøjet, som kommer i kontakt med en rask kanin. Kaninpest smitter ikke til andre dyr eller mennesker. 

Undgå smitte med kaninpest
Du kan undgå smitte ved ikke at sammenblande kaniner. Har du rørt ved fremmede kaniner, bør du vaske hænderne grundigt, inden du håndterer din egen kanin. Brug ikke andre kaniners seler, børster eller andet udstyr til din egen kanin. Vigtigst er det at få din kanin vaccineret årligt.

Symptomer på kaninpest
Der går typisk 3-5 dage efter kanin er smittet, til den begynder at udvise symptomer. 
De typiske symptomer er:

- Øjenbetændelse
- Feber
- Sløvhed
- Manglende appetit 

I akutte tilfælde kan kaninen dø indenfor 48 timer efter, at symptomerne har vist sig.
Kaniner, der overlever den akutte fase, kan virke sløve, nedtrykte og have fået ru pels. Øjenlåg, næse, læber og ører kan være hævede, så hovedet virker stort. Der kan være hævelser omkring kønsorganerne og endetarm, samt næseflåd og besværet vejrtrækning. Mange kaniner dør indenfor 1-2 uger. Hvis du tror, at din kanin har kaninpest, skal du kontakte en dyrlæge. 

Hvis din kanin har kaninpest
Hvis din kanin har fået kaninpest, bør den aflives, da den ellers vil ende med at dø af vejrtrækningsproblemer. En aflivning sikrer også, at der ikke sker yderligere smitte. Herefter er det vigtigt at rengøre og desinficere kaninens ejendele og omgivelser. Læs mere om dette på Fødevarestyrelsens hjemmeside.