Dyrlægens sommertips

Glad hund på plæne beskåretMed sommerferien og varmen laver vi andre ting end normalt, og vores kæledyr er ofte med til det hele. Men vores kæledyr kan ikke tåle alt, hvad vi finder på, så her er nogle enkle råd til, hvordan du undgår, at dit dyr kommer til skade eller bliver sygt.

Om sommeren nyder mange danskere at være ude og lave ting, som vi ikke laver på andre tidspunkter af året. Og selvfølgelig tager vi vores dyr med til mange af aktiviteterne, så som til stranden, på fisketur, i skoven eller andre steder. 

Ispinde kan skade hunden
I sommerferien hygger vi os og hiver tegnebogen frem og giver en omgang ispinde til hele familien, også hunden, men hunden kan komme til skade, når den spiser ispinde.


-      
Når vi deler vores ispind med hunden, eller den får sin helt egen ispind, så kan hunden, selvom den nyder ispinden lige så meget, som vi gør, nemt komme til skade. Vi har mindst 7-8 gange i de seneste par uger fået hunde ind på dyrehospitalet, som har fået ispinden på tværs i halsen, eller hunden har slugt pinden, så den vandrer ned i tarmen. Her giver den hunden forstoppelse eller tarmslyng. Hvis pinden er knækket undervejs, så kan spidserne perforere tarmen, og så bliver hunden alvorligt syg og kan dø, forklarer Finn Østergaard, dyrlæge hos Østergaards Dyrehospital i Tranbjerg, som tilser og behandler internatets dyr. 

Hvis pinden er endt i tarmen kan dyrlægen med en kikkerttang fjerne pinden, men hvis pinden er splintret i tarmen, er dyrlægen nød til at operere og fjerne pinden.

Grillmad er ikke nødvendigvis hundemad
Vi hygger os meget med grill om sommeren, og hunden sidder nogle gange med til bords eller får rester af majskolber, spareribs eller andre knogler.

-      Om sommeren smider vi mange forskellige ting på grillen, som hunden godt kan lide, men som den ikke altid har godt af. Her er knogler og ben en klassiker for os dyrlæger. Spareribs, lammeben og kyllingeben splintres og perforerer tarmen, hvilket hunden kan dø af. Selv de uskyldigt udseende ossobuco ben kan sende hunden til dyrlægen. Vi har haft mindst to tilfælde, hvor hundens underkæbe har kilet sig fast i hullet, hvor knoglemarven har været, ligesom en servietring omkring kæben, fortæller Finn, og fortsætter:
-      Den eneste måde vi kan fjerne knoglen på, er ved at bedøve hunden og save ossobuco knoglen over. Hvis man skal give hunden ben eller knogler, skal det være store robuste kalveknogler.

Desuden påpeger Finn, at marinader eller barbecue saucer, som vi gladelig spiser, dem kan hundens mave sjældent tåle. Den får ofte ondt i maven og diarré efter sådan et måltid. 

En anden ting, som mange nok ikke forbinder som problematisk for hunde, er majskolber. Hvis hunden sluger et stykke majskolbe uden at tygge det, kan kolben sætte sig fast som en prop i tarmen. Hvis kolben ikke bliver fjernet, kan det stykke tarm dø og dermed også hunden. Når majskornene er fjernet fra majskolben, får kolben en slags modhager, så den sætter sig fast inde i dyret, og det kan blive meget alvorligt for hunden.

Fiskekroge i munden
Er hunden med på fisketur, så lugter fisk jo også godt for hunde, og hunden henter stolt fisken, inden krogen er fjernet.

-      Vi får ofte hunde ind, som har fået en krog fast i tungen, kinden, kæben eller ganen. Krogen skal man ikke forsøge at fjerne selv, for det gør skaden på dyret større. Tag i stedet til dyrlægen med det samme. Dyrlægen giver hunden noget beroligende og fjerner krogen og behandler hunden for de skader, krogen har påført hunden, forklarer Finn.

Kæppe kan spidde hunden
Vi ønsker jo at aktivere og lege med vores hund og opleve den glæde, den har ved leg og nærværet med os. Men vælg med omhu, hvad du bruger til leg med hunden. Finn opfordrer på det kraftigste til, at man undlader at smide pinde eller kæppe til sin hund, for hunde kan komme forfærdeligt til skade.

-      Henover sommeren oplever vi ofte på klinikken, at hunde kommer ind og er blevet spiddet i hovedet på den ene eller anden måde ved leg med spidse pinde. Hvis man kaster en pind kan den lande som et spyd i jorden. Hunden kommer jo løbende med stor fart og åben mund, og så bliver den spiddet inde i munden eller gennem halsen. I stedet vil jeg anbefale, at man kaster med for eksempel en gummi-apport, som er egnet til formålet, påpeger Finn.

Flåter og ormekur
Sommeren er højsæson for flåter. Flåter kan overføre livstruende sygdomme, så sørg for at dit hund eller kat har fået forebyggende behandling, så flåten ikke bider og overfører de alvorlige sygdomme til din firbenede ven. Rejser du syd for alperne sammen med hunden, så er det en god idé at give din hund en ormekur ved hjemrejse, eller så snart du er kommet hjem. For hunde slikker på og snuser til meget og kan på den måde få orm ind i kroppen. Snak med din dyrlæge om, hvilken ormekur der er den bedste til dit kæledyr.

Finn påpeger endvidere vigtigheden af, at undgå at udsætte vores firbenede venner for varm asfalt eller fliser samt undgå at lade hunden sidde i en varm bil. Hvis man kører af sted med sin hund, skal man sørge for at indlægge drikkepauser, og sørge for god ventilation. Tag eventuelt også en førstehjælpskasse til hunden med på ferien, så man kan rense eventuelle sår, forbinde poter eller bruge en pincet til at fjerne splinter eller torne.

Du kan læse mere om kæledyrs sygdomme og få gode råd på: