Dyrevelfærd på ferien – ja, tak!

meric dagli 487767 unsplash resizeSkal du ud at rejse i din ferie, møder du måske fristende attraktioner med dyr. Men nogle attraktioner er decideret dyremishandling, andre attraktioner er en vurderingssag. Hvis du er i tvivl, så lad tvivlen komme dyrene til gode – undlad at betale for attraktioner, hvor dyr er involveret!

 

Desværre oplever dyreværnsorganisationer over hele verden, at turistattraktioner baseret på vilde dyr ofte tilsidesætter dyrenes velfærd. For lægmand kan det være svært at vurdere om dyr lider overlast i underholdningsindustrien, men hvis du som udgangspunkt lader tvivlen komme dyrene til gode, så kan du bryste dig med, at du er med til at stoppe en industri, der udnytter dyr til underholdning. 

 

Er du i tvivl om andre dyr end vilde dyr mistrives, så undlad at støtte attraktionen. Her får du nogle pejlemærker til en dyrevenlig ferie.

 

Betal ikke for at se vilde dyr optræde

Mange vilde dyr, som optræder for turister er indfanget fra naturen. Dyrene lider i fangenskab og har ikke mulighed for at udføre naturlig adfærd eller være sammen med artsfæller. Besøg derfor ikke delfinarier eller andre attraktioner, hvor vilde dyr optræder for turister. Og støt ikke attraktioner eller selskaber, hvor du får mulighed for at ride på vilde dyr, f.eks. elefanter. Under store lidelser bliver elefanter mentalt ’knækket’, for ellers vil de ikke acceptere at lade mennesker ride på sig.

 

Betal ikke for at få taget et foto med et vildt dyr

De vilde dyr som poserer for fotografen er ofte indfanget fra naturen, da de var unger og har i den forbindelse mistet deres mor. Det er der flere eksempler på blandt andet i Asien, hvor tigere opflaskes i fangenskab og bliver bedøvet, for at turister ikke er i fare, når kameraet knipser. Det er et forfærdeligt liv, de vilde dyr lever for, at turister kan få en selfie med et vildt dyr.

 

Undlad at støtte tyrefægtning eller kampe mellem dyr

Dyrene udsættes for smerte og lidelser, mens mennesker ser på, og måske spiller på en vinder. Det er ikke den måde, vi mennesker lærer at respektere levende væsner og passe på vores klode, og det er rendyrket dyremishandling.

 

Vurder forhold for ride- eller trækdyr

Det kan være svært at vurdere om ride- eller trækdyr, for eksempel heste, har ordentlige forhold. Dyrene skal som minimum have adgang til vand at drikke og skygge, og de skal have hvile mellem de mange ture i løbet af dagen. Vær dog også opmærksom på om dyrene har sår på kroppen, for eksempel der hvor sadlen kan ske at gnave, eller har misligholdte hove. Undlad i så fald at betale for en tur.

 

Afhold dig fra souvenirs fra vilde dyr

Og generelt bør du holde dig fra at købe souvenirs, der er lavet af produkter fra vilde dyr. På den måde støtter du ikke en industri, hvor truede arter udnyttes kommercielt eller er opdrættet under forfærdelige forhold.

 

Hvis du støder på dyremishandling på din ferie, så ret henvendelse til dit rejsebureau, hotellet eller en lokal dyreværnsorganisation. 

 

Så længe der er en efterspørgsel, lige så længe vil dyr bliver udnyttet i underholdningsindustrien. 

 

Vær med til at stoppe efterspørgslen!