Tips til at holde udekaniner

Med forårets komme og sommeren der står på lur, dukker et fristende spisekammer op for kaniner. Her er nogle tips til at give din kanin et godt og trygt miljø udenfor.

 

Med det varmere vejr dukker nogle udfordringer op i forhold til at holde kaniner ude. Dels kan varmen være en udfordring for mange kaniner, og dels skal man være obs på ændringer fra vinterkost til forårs-sommerkost.

 

bunny 1149060 960 720

Kaniner skal køle ned
Har du udekaniner, eller er dine kaniner i haven, når det er sommer, så sørg for at de hele dagen har ly for solen, læ for regnen og et ly, hvor de kan søge tryghed.

Kaniner er følsomme overfor temperaturændringer. Er temperaturen høj er det en god idé at tage et fryseelement og vikle et håndklæde omkring for at undgå frostskader. Så vil kaninen kunne lægge sig op ad det, hvis den bliver for varm. Og man kan i dag få nogle helt flade fryseelementer, der er omkring 1 cm tykke og har A4 størrelse. De er er meget velegnede til at ligge på for kaniner.

En sikker kaningård

Har man kaniner ude uden opsyn, er det vigtigt at sikre kaningården. Kaniner kan nemt grave sig under et hegn, så grav eventuelt et net dybt ned under gårdens bund eller støb beton langs kanten. Og husk, kaniner hopper højt, så hegnet skal være højere end man umiddelbart skulle tro. På dyreinternatet i Tingskoven er siderne på kaninernes bokse 1,25 meter høje. 

Det allerbedste er en lukket gård, så der også er tag på, for det er vigtigt, at rovdyr ikke kan angribe oppefra. Hønsenet er ikke kraftigt nok, for kaniner kan bide det i stykker, brug i stedet volierenet.

Grønt kan give urinvejsproblemer

Kaniner, der ikke har fået grønt fra naturen hele vinteren, skal vænnes langsomt til at spise grønt. Får kaniner for meget grønt i løbet af kort tid, kan de få problemer med maven. Pas specielt på med mælkebøtter og vejbred, for de indeholder meget calcium og kan give kaniner urinvejsproblemer. 

Skulle uheldet være ude og er urinen mælkehvid, kan man med fordel give kaninen agurk eller icebergsalat, for de grøntsager indeholder en del væske og kan dermed fortynde urinen og rense urinvejene. Hjælper det ikke, bør man kontakte dyrlægen.

Naturens fantastiske spisekammer

Med det fantastisk spisekammer lige udenfor døren, er det fristende at plukke alt det lækre grønne, men kaniner tåler ikke alt. Så sæt dig ind i, hvad kaniner kan tåle, og hvad de ikke kan tåle. Og er du i tvivl, SÅ LAD DET STÅ. Tag eventuelt et foto og spørg i en kaningruppe på Facebook. Gruppen Rabbits Danmark har stor viden om kaniner og har en oversigt over, hvad kaniner må få, og endda farvebilleder og en god guide. 

Når du plukker grønt, så vær opmærksom på, hvor du plukker det henne. Plukker du langs en vej, kan det være fyldt med bilos og tænk eventuelt på, om det er et sted, hvor mange lufter hund.

God sommer til dine kaniner og dig!

 

Har du endnu ikke kanin, eller savner din kanin en ven, så har vi flere dejlige kaniner, der glæder sig til et nyt hjem: