Projekt katteindfangning på Samsø

samsoe-katVildkatte på Samsø

Dansk Dyreværn Århus er kendt i østjylland og omegn for at hjælpe dyr i nød.
Vi så os derfor også nødsaget til alvorligt at overveje en forespørgsel fra Samsø Dyreklinik, vedrørende de vilde katte på Samsø. Men projektet ville blive omkostningsfuldt, og vi skulle derfor tænke kreativt for at finde midlerne. Samme problemstilling stod Kattens Værn også i, da de havde fået samme forespørgsel fra Samsø Dyreklinik.

Forespørgslen fra Samsø Dyreklinik lød på hjælp til indfangning og genudsætning/aflivning af de vildtlevende katte på Samsø. Samsø Kommune havde i slutningen af 2012 opsagt ordningen mht. betaling for aflivning af de vilde katte på øen. Dette havde de gjort af sparehensyn... desværre!
Der er dog imidlertid rigtig mange vildtlevende katte på øen, så for at undgå en alt for stor bestand med øget risiko for sygdomsudbrud skulle der gribes ind her og nu.

Det er ikke mange fælles projekter Dansk Dyreværn Århus og Kattens Værn har på CV´et, men der skulle ikke mange overvejelser til, før vi satte os sammen og lagde hovederne i blød for at finde en løsning. Og løsningen kom i form af en positiv tilbagemelding på søgning af midler til projektet hos Dyrenes Dags Komité.

Nu var det bare om at komme igang inden killingerne begynder at komme.
Vi (fortsat: Dansk Dyreværn Århus og Kattens Værn) udarbejdede en skrivelse om projektet og indsatte den i Samsøposten, der er en lokalomdelt ø-avis. Der var efterfølgende afsat 14 dage, hvor beboere på øen kunne ringe ind med forespørgsler om hjælp til indfangning og genudsætning.
Og det gjorde de! Der er mange henvendelser der skulle bearbejdes og nedfældes.
Ikke alle synes vores projekt var en god idé. Det krævede lidt informationer, så folk ikke blot troede, at vi bare kom tromlende i sorte varevogne midt om natten, sætte fælder op for at fangede alt hvad der gik omkring, og så sejlede hjem igen.

samsoe-ddaabilsamsoe-moede-bil

Vi gør det jo faktisk for de vildtlevende kattes skyld.

  • Vi gør det for de ufødte killingers skyld - som folk ellers selv afliver efterfølgende
  • Vi gør det for at undgå at der kommer sygdomme i kattebestanden
  • Vi gør det for at bevare en sund og levedygtig bestand af vilde katte, der i den grad er i stand til at holde mus og rotter på et acceptabelt niveau!

Andre igen synes det var en rigtig dårlig idé, at vi bare lukker kattene ud igen, da de f.eks. kunne være trætte af kattebesøg i haven eller bare generelt ikke brød sig om katte.

samsoe-faelles-projektsamsoe-dyrlaegen

Der er altid mange forskellige synspunkter på dyrehold og dyrevelfærd.
Vi forsøger at gøre flest mulig tilfredse med positiv dialog og information. Og det virker!
Beboerne på øen er utrolig interesserede i projektet og lige så mange takker for indsatsen - og det er altså dejligt!

Projektet kom for alvor igang i starten af april 2013
Jette Ohlsen fra Kattens Værn og undertegnede Mette Hansen fra Dansk Dyreværn Århus, trak i arbejdstøjet og tog færgen en tidlig morgen - klar til at gå igang.

samsoe-gaardkoneVi havde i forvejen lavet aftaler på tre adresser, hvor der skulle indfanges og genudsættes et passende antal sunde og fangstdygtige vildkatte.
Der bliver på denne ene dag indfanget 5 katte til genudsætning og to sølle vildkatte til aflivning.
De katte der genudsættes har alle et sted og bo, og bliver fodret hver eneste dag året rundt af deres foderværter. De kommer tilbage samme dag og lukkes over i store bure, hvor de kan restituere i et døgn inden de atter lukkes ud i det fri.

Dejligt at komme igang og vi håber at pengene rækker rigtig langt, så vi kan hjælpe flest mulige!


Indfangningsdage og steder:

I øjeblikket er der indfangningspause.

Beboere på Samsø kan også følge med på Samsø Dyrekliniks facebookside